پس از توقف گفتگوهای سیاسی صلح با طالبان، اکنون حضور نظامی ناتو و امریکا در افغانستان ضروری پنداشته میشود. ینس استولتنبرگ درگفتگویی با یک شبکهی امریکایی ابراز امیدواری میکند که گفتگوها با طالبان دوباره از سرگرفته شود تا برایند آن، زمینهی خروج و یا کاهش نیروها را از افغانستان فراهم کند.
ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو گفت: «اکنون که گفتگوهای صلح با طالبان نتیجه نداده و متوقف شده است؛ حضور نظامی امریکا و ناتو در افغانستان ضروری پنداشته میشود؛ اما ما باور استوار داریم که میتوانیم جنگ افغانستان را از راههای سیاسی پایان دهیم. ما از آغاز دوبارهی گفتگوها با طالبان استقبال میکنیم؛ اما طالبان هم باید تمایل خود را به از سرگیری گفتگوها با توقف حملهها و قطع خشونتها در افغانستان، نشان دهند.
دبیرکل ناتو یکی از دلایل حضور نظامی این پیمان را در کنار امریکا در افغانستان، وابسته به آن میداند که شرایطی در افغانستان پدید آید تا زمینه برای کاهش و یا خروج کامل نیروها از افغانستان فراهم شود.
ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو گفت: «دلیلی که ما در افغانستان هستیم پیشگیری از تکرار حملهی مشابه یازدهم سپتامبر است، زیرا ممکن است افغانستان پس از خروج کامل نیروها به حیث سکوی فعالیت هراسافگنان جهانی قرار گیرد. آنانی که میخواهند چنین حملههایی را دوباره برضد امریکا و متحدان آن انجام دهند، از دیگر دلیلهای حضور ما ایجاد شرایط برای حل سیاسی منازعهی افغانستان است، البته که نیروهای ما بیشتر از نیاز در این کشور نخواهد بود.»
در عین حال، هیلاری کلینتون وزیر خارجهی سابق امریکا می گوید که امیدوار است که نتیجهی انتخابات سبب ایجاد یک دولت جدید با پشتیبانی گستردهی جهانی در افغانستان شود.
هیلاری کلینتون وزیر خارجهی سابق امریکا گفت: «انتخابات در افغانستان در میان تهدیدهای بزرگ امنیتی برگزار شد. طالبان تهدید کرده بودند که مردم رای ندهند. آنان میخواستند مشروعیت نظام آینده را زیر پرسش ببرند. من امیدوارم برآیند انتخابات سبب ایجاد پشتیبانی جهانی از دولت جدید شود.»
خانم کلینتون همچنین از رویکرد دولت ترمپ در پیوند به گفتگوهای صلح با طالبان انتقاد میکند. او می گوید، رویکرد دولت ترمپ نتوانسته زمینهی گفتگوهای مستقیم میان دولت و طالبان را فراهم کند.
خانم کلینتون میگوید که گفتگوهای صلح میتواند با روی کار آمدن دولت جدید در افغانستان تداوم پیدا کند و باید رهبری گفتگوها با طالبان را دولت آینده برعهده گیرد.
هیلاری کلینتون وزیر خارجهی سابق امریکا گفت: «هرگونه از سرگیری گفتگوهای صلح میتواند توسط دولت جدید رهبری شود، جامعهی جهانی و ایالات متحد میتوانند گفتگوها را تسهیل کنند، طالبان مشارکت در گفتگوها با دولت پیشین را رد کرده اند، از این رو باید تلاشهایی صورت گیرد تا به هر وسیلهی ممکن طالبان وادار به مشارکت در گفتگو با دولت جدید شوند؛ زیرا احتمال دارد که طالبان گروه جدیدی را یکجا با گروه داعش به وجود آورند.
این گفتهها در حالی مطرح میشوند که وزیر خارجهی پاکستان به تازهگی گفته است که تمام تلاش خود را به خرچ خواهد داد تا گفتگوهای صلح دوباره از سرگرفته شود.
شاه محمود قریشی وزیرخارجه پاکستان گفته که اسلام آباد هر گونه تلاش برای تسهیل گفتگوها اقدام کرده و همچنان به تلاشهای خود در این پیوند ادامه میدهد.