مرکز مطالعات استراتیژیک وزارت امور خارجه، نشست علمی را زیر نام « تنش در روابط پاکستان و هند و تاثیر آن بر منطقه» برگزار کرد.
اشتراک کنندگان این نشست میگویند که تنش میان هند و پاکستان تاثیر منفی و مستقیم بر اوضاع افغانستان دارد.
آنان تشدید تنشها میان این دو کشور را سبب مسدودشدن گذرگاه واگه و توقف اموال تجاری بازارگانان کشوردانستهاند و بر آمادگی حکومت سرپرست بر رخدادهای احتمالی آینده تأکید کردهاند.
پس از حمله بر گردشگران در منطقه کشمیر تحت حاکمیت هند، دولت این کشور پاکستان را مسوول این حمله دانسته و به دنبال آن تنشها میان این دو قدرت هستهای منطقه جنوب آسیا بالا گرفته و نیروهای دو کشور در حالت آمادهباش و رویارویی در مقابل یکدیگر قرار گرفتهاند.
هند و پاکستان دو کشوریست که روابط تاثیرگذاری با حکومتهای افغانستان در سالهای متمادی داشته و این دو کشور توانسته نقش سازندهای بر اوضاع سیاسی و اقتصادی افغانستان داشته باشند.
با توجه به اوضاع جاری افغانستان، تنشها میان هند و پاکستان نمیتواند بر اوضاع سیاسی کشور بیتاثیر باشد؛ بهگونهای که چندی قبل سرپرست وزارت امور خارجه از افزایش تنشها میان هند و پاکستان ابراز نگرانی کرده و گفته بود که امارت اسلامی خواهان جنگ در منطقه نیست.
در همین حال، جلالالدین یادگار یکی از آگاهان سیاسی در پیوند به تنش میان هند و پاکستان میگوید:«تنشهای میان هند و پاکستان مسلما تأثیرات منفی را در قبال افغانستان میداشته باشد. این تنشها به بیثباتی منطقه منجر خواهد شد، دولت افغانستان برای حل این تنشها به عنوان یک میانجی وارد عمل شده و این مشکل را از طریق دیپلماسی حل نمایند».
با این حال، مرکز مطالعات استراتیژیک وزارت امور خارجه، نشست علمی را زیر نام « تنش در روابط پاکستان و هند و تاثیر آن بر منطقه» برگزار کرد.
اشتراککنندگان این نشست، تنش میان هند و پاکستان را به ضرر افغانستان و منطقه دانسته و میگویند که تنش میان دو کشور تأثیر منفی و مستقیم بر اوضاع افغانستان دارد.
آنان با تأکید بر سیاست متوازن و اقتصاد محور امارت اسلامی خواهان پایان تنشها و حل این مسأله از راه گفتوگو شدهاند.
اشتراککنندگان این نشست، تشدید تنشها میان هند و پاکستان را سبب مسدودشدن گذرگاه «واگه» و توقف اموال تجارتی بازرگانان افغانستان دانسته و میگویند که توقف اموال تجارتی افغانستان در این بندر، سبب زیانهای مالی به بخش خصوصی کشور شدهاست.
آگاهان اقتصادی، تشدید این تنشها و بسته ماندن گذرگاه واگه را سبب کاهش چشمگیر مبادلات تجاری میان هند و افغانستان میدانند.
شاکر یعقوبی آگاه اقتصادی میگوید:«مشخص است تنشها میان هند و پاکستان بالای اقتصاد افغانستان تأثیرات منفی خواهد داشت، در صورت درگیری نظامی دو کشور، احتمال مسدود شدن بندر واگه میرود، اگر تجارت بین افغانستان بند شود، چون سالانه پنج میلیون دالر کالاهای افغانستان به هند صادر میشود، زیانهای مالی به کشور خواهد داشت».
این نشست علمی درحالی از سوی وزارت امور خارجه برگزار میشود که نگرانیها از افزایش تنشها میان هند و پاکستان و تأثیر آن بر اوضاع سیاسی و اقتصادی افغانستان بالا گرفتهاست.
تنش میان دو کشور که روابط نهچندان خوبی در چند دهه گذشته داشتهاند پس از کشته شدن ۲۶ گردشگر در منطقه «پاهلگام» کشمیر تشدید یافتهاست.