شیرمحمد عباس ستانکزی، معاون سیاسی وزارت خارجه درنشست «بررسی نتایج و پیامدهای بیستونهمین نشست جهانی تغییرات اقلیمی» گفتهاست که به محیط زیست افغانستان در نیم قرن گذشته از اثر استفاده بمبها و سلاحهای کیمیاوی آسیب جدی وارد شدهاست.
آقای ستانکزی در نشست امروز (چهارشنبه ۲۶جدی) در کابل افزوده که در جریان نزدیک به ده سال جنگهای اشغال شوروی، ۸۰ درصد جنگلهای افغانستان نابود شدهاند.
او تصریح کرده که: «در نیم قرن پسین که بر دنیا گذشت، افغانستان از هر لحاظ، به ویژه از لحاظ محیط زیستی بسیار آسیب دید. در زمان اشغال شوروی، افغانستان ۸۰ درصد از جنگلهای خود را از دست داد، و بمبهای خانمانسوز را که شوروی در افغانستان استفاده کرد، بسیاری از جنگلهای ما را از بین برد. سلاحهایی که آنها استفاده کردند، آثار آن را متاسفانه هنوزهم میبینیم. در بسیاری از بخشها هنوزهم این ماینها وجود دارند که مردم را هنوزهم آسیب میزنند.»
وی تأکید کرده که استفاده از «مادر بمبها» و سلاحهای کیمیاوی امریکا و ناتو تأثیرهای شدیدی بر اقلیم افغانستان گذاشته و این بحران محیط زیست به امارت اسلامی «میراث» ماندهاست.
معاون سیاسی وزارت خارجه اضافه کرده که: «پس از آن، آمدن ناتو و امریکا کشور ما را بار دیگر با این مشکل روبهرو کرد. شما دیدید که ناتو و امریکا سلاحهای خود را که در جاهای دیگر استفاده نمیشد در افغانستان استفاده کردند و صحت، اقتصاد و زندگی مردم را خراب کرد. مادر بمبها که امریکا بر آن افتخار میکرد بر این مردم استفاده شد. اثر این بمب هنوزهم در منطقه محسوس است.»
شیرمحمد عباس ستانکزی، در این نشست از جهان خواسته که مسائل مربوط به محیط زیست و تغییرات اقلیمی را سیاسی نکنند و با افغانستان در مبارزه با تغییرات اقلیمی همکاری و کمک کنند.
نشست سالانه تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد در ۳ قوس سال جاری در «باکو»، پایتخت آذربایجان برگزار شده بود و امارت اسلامی در نشست امروز (۲۶جدی) پیامدهای نشست باکو را بررسی کردند.