در دنیای امروزه استفاده از تلیفونهای «هوشمند» درمیان جوانان به یک سرگرمی مبدل شده؛ استفاده ازشبکههای اجتماعی، به ویژه درمیان جوانان زمان بهگونه گسترده وبدون هدف مصرف میشود.
جوانان میگویند که استفاده زیاد از شبکههای اجتماعی سبب شده از کار و خانواده دور باشند؛ بیشتر وقت خود را درفضای مجازی سپری کنند.
یکی از جوانان میگوید که از شبکه های اجتماعی استفاده درست و کم صورت گیرد.
استفاده درست از شبکههای اجتماعی تأثیرات مثبت مانند: ارتباطات اجتماعی، دسترسی به اطلاعات و آموزش، را درپی دارد؛ واستفاده بیش ازنیاز سبب افزایش اضطراب، افسردگی و اعتیاد به آن میشود.
شفیق الله عیار داکتر روان شناس دراین باره گفت: «جوانان باید در چهارچوب برنامه ریزی مشخص و مفید ازشبکههای اجتماعی استفاده کنند و استفاده بیش از حد آن بالای روان و صحت آنان تأثیرمنفی میگذارد.»
وهاب یارزاده یکی دیگر از روانشناسان نیز گفت: «استفاده زیاد ازفضای مجازی سبب افسردگی، اضطراب و خود کشیها نزد جوانان میشود.»
ازسویهم، به باورجامعه شناسان شبکههای اجتماعی به یکی از بخشهای جداییناپذیر زندگی روزمره جوانان تبدیل شدهاست.
عرفات خلیل یک تن ازجامعه شناسان گفت: «شبکههای اجتماعی به یکی از بخشهای جداییناپذیر زندگی روزمره جوانان تبدیل شده است. با ظهور پلتفرمهایی مانند اینستاگرام، توییتر، تلگرام و تیکتاک، جوانان بیشترجذب این دینای مجازی گردیده اند.»
با این حال، استفاده از شبکههای اجتماعی باید بهگونه متعادل و آگاهانه باشد ، آگاهی از تأثیرات مثبت و منفی این پلتفرمها میتواند به جوانان کمک کند تا تجربه بهتری از این بسترها داشته باشند و سلامت روانی خود را حفظ کنند. ایجاد برنامههای آموزشی و مشاورهای میتواند در این زمینه مؤثر واقع شود.