[
جرگه «تحفظ پشتونها» پس از درگیریها میان باشندگان ایالت خیبرپختونخوا و حکومت پاکستان که سبب کشته و زخمی شدن ده ها تن شد، روز شنبه دوازدهم اکتوبر با یک روزتاخیر با اشتراک هزاران تن از ساکن آن طرف خط فرضی دیورند برگزار شد.
این جرگه درحالی برگزار می شود که چند روز قبل اسلام آباد هرنوع فعالیت و برگزاری نشست را برای این جنبش ممنوع اعلام کرده بود.
اما بعد از فشار های مردمی برحکومت پاکستان، اسلام آباد مکلف برتوظیف هیأت با صلاحیت برای بررسی آجندای این نشست شد و اجازه برگزاری آنرا با شرایط زیر صادر کرد.
در ان گفته شده که درجریان گرد همایی از «پرچم افغانستان» استفاده نشود و از صدور بیانیهای که منافع ملی پاکستان را تهدید کند پرهیز شود.
گفته شده میزبانی این جرگه را «علی امین گندا پور» وزیر اعلی ایالت خیبر-پختونخواه به عهده دارد. «منظورپشتین» رهبرجریان تحفظ پشتون ها و هیأت رهبری ۳۵ حزب سیاسی بزرگ و کوچک مشمول زنان در ان حضور دارند و در موردهای گوناگون از جمله مسایل امنیتی، جغرافیایی و چالشهای اقتصادی، سیاسی، آموزش و بهداشت منطقههای پشتون نشین بحث میکنند.
برگزاری جرگه تحفظ پشتونهای آن سوی خط فرزی «دیورند» در ایالت خیبر-پختونخوا با واکنشهای ملی وبین المللی همراه بود.
داکتر رنگین دادفر اسپنتا، محمد عمر داوود زی، انورالحق احدی و امرالله صالح ازچهرههای بودند که در صفحه ایکسشان به این جرگه واکنش نشان داده وجرگه تحفظ پشتونها را حق مسلم این مردم دانستند و آنرا «روز بیداری» و «روزعدالت» برای ملتهای مظلوم گفتهاند .
این جرگه که برا ی عدالت طلبی به اقومهای پشتون، بلوچ و دیگر اقلیتهای قومی که بصورت مستمر در بیشتر از نیم قرن پسین ازطرف حکومت پاکستان مورد ظلم سیستماتیک قرا رگرفتهاست روز شنبه دوازدهم اکتبر با تدابیر شدید امنیتی برگزارشد و برای سه روز ادامه خواهد داشت.
دراین جرگه که قرار است حدود ۸۰ کمیته قومی پشتونها در دره خیبر تا پایان روز تصامیم خویش را اعلام کنند.
دراین جرگه ۶۰ کمیته از نماینده ولسوالیها و بقیه به نمایندگی از اتحادیهها در بحثها شرکت کردهاند.
بر اساس معلومات جنبش تحفظ پشتونها در این جرگه در چند سال پسین بیش از ۷۶ هزار پشتون در بمبگذاریها و کشتارهای هدفمند کشته شدند، ۵.۷ میلیون تن بی خانمان شدند و ۶ هزار و ۷۰۰ تن دیگر مفقود شدهاند.
از سوی دیگر، حکومت پاکستان هنوز در این زمینه به گونه رسمی ابراز نظر نکردهاست.
گفتنیست جنبش تحفظ پشتونها درسال ۲۰۱۸ میلادی پس از به قتل رسیدن یک جوان پشتون توسط پولیس پاکستان ، به رهبری منظور پشتون با «داعیه پشتونستان» ازاد و مستقل شکل گرفت، رفته رفته مبدل به یک جریان سیاسی مقتدر شد که هم اکنون حکومت پاکستان را با چالشهای جدی مواجه کردهاست.