مرکز خبرنگاران افغانستان در گزارشی از نقض حقوق خبرنگاران و رسانهها در افغانستان ابراز نگرانی کرده است. این مرکز در گزارش گفته که در سال دو هزار و بیستوسه میلادی یکصد و شستوهشت مورد نقض حقوق خبرنگاران را در افغانستان ثبت کرده است. بر بنیاد این گزارش در این سال جان باختن یک خبرنگار، نوزده مورد زخمی، هفتادوهشت مورد تهدید و شستویک مورد بازداشت خبرنگاران را در افغانستان به ثبت رسانده است.
مرکز رسانههای افغانستان در آستانهی یایان یافتن سال 2023 میلادی، گزارشی از وضعیت خبرنگاران و رسانهها را در افغانستان به نشر رسانده، که در آن از ثبت یکصد و شستوهشت مورد نقض حقوق خبرنگاران و رسانهها در این سال خبر داده است.
اماری که مرکز رسانهها آنرا نگران کننده عنوان کرده است و مبنای آن را فرمانهای امارت اسلامی در قبال رسانه ها گفته است..
بر بنیاد گزارش این مرکز از آغاز سال 2023 جان باختن یک خبرنگار، نوزده مورد زخمی، هفتادوهشت مورد تهدید و شستویک مورد بازداشت خبرنگاران در افغانستان به ثبت رسیده است.
اعلامیهای مرکز رسانههای افغانستان:
“رسانهها و خبرنگاران در سال 2023 در افغانستان، به لحاظ سطح آزادی و برخورداری از حقوق بنیادی و قانونیشان با محدودیتهای شدیدی مواجه بودند و حقوقشان به شکل گستردهای نقض شده است. شمارشگر مرکز رسانههای افغانستان در سال 2023، دستکم 168 رویداد نقض حقوق خبرنگاران را ثبت کرده است که شامل جان باختن یک خبرنگار و زخم برداشتن 19 خبرنگار دیگر، 87 مورد تهدید و 61 مورد بازداشت خبرنگاران میباشد”.
ممنوع شدن کار زنان در رادیو تلویزیون ملی
ممنوع شدن پوشش خبری تظاهرات و اعتراضهای مدنی
وضع محدودیت بر چگونگی تهیه و نشر خبر و گزارش و تولید محتوا
ممنوع شدن نشر موسیقی
الزام زنان خبرنگار به پوشاندن صورت در برنامههای تلویزیون
از مواردی گفته شده است که مرکز رسانههای افغانستان آنرا فرامین محدوتکننده کار خبرنگار عنوان کرده است.
دسترسی به اطلاعات از دیگر موارد اند که خبرنگاران از آن شکایت دارند.
با انکه آمار نقض حقوق خبرنگاران و رسانهها در این سال کاهش را نسبت به آمار سال پار نشان میدهد، اما این نهاد گفته است که از نظر کیفی و ساختاری تغییری در وضعیت خبرنگاران در افغانستان محسوس نیست. در همین حال ذبیحالله مجاهد سخنگوی امارت اسلامی گزارش “سال ۲۰۲۳ مرکز خبرنگاران افغانستان” را رد کرده و آن را یک ادعا خوانده است.
آقای مجاهد در یک نوار صوتی که از سوی تلویزیون ملی نشر شده گفته که بعضی از رسانهها که “تخطیهای جدی داشتند و یا دستور از کدام طرفی میگرفتند، فعالیتهای خلاف منافع ملی را داشتند” طبیعی است که تنبیه شدهاند.