چرا ملاهبتالله فرمان منع برگزاری دادگاه صحرایی خودسر را صادر کرد؟
با موضع گیری های اخیرامریکا و موقف مشخص کشورهای عضو ناتو در پیوند به نقض توافق نامه دوحه از سوی طالبان، بلند بودن خشونت ها درافغانستان و عدم تمایل واشنگتن برای بیرون کردن نیروهایش مطابق به توافق نامه دوحه، شاخه دیپلماسی طالبان مانند ماشین جنگی این گروه نیز دو برابر فعال شده است.
نویسنده : حامد حیدری
در آخرین مورد رهبر گروه طالبان در فرمانی از افراد این گروه خواست تا از مجازات متهمان پیش از رای نهایی دادگاه صحرایی طالبان و انتشار تصاویر مربوط به آن خودداری کنند.
فرمانی که به نام ملاهبتالله رهبر این گروه در سایت رسمی طالبان نشر شده آمده است که براساس شریعت، صلاحیت اثبات جرم و مجازات مجرم تنها به دادگاه شرعی طالبان داده شده و هیچ کس حق ندارد خودسرانه مجرم را مجازات کند.
در این فرمان گفته شده: فرماندهان جنگی و والی های خودخوانده این گروه نباید به کسی اجازه دهد که بدون حکم دادگاه افراد را مجازات کنند.
رهبر طالبان در فرمانش گفته: افرادی که از این حکم سرپیچی کنند متخلف شناخته خواهند شد و از مسئولان این گروه می خواهد تا آنها را به ارگان مسئول معرفی کنند تا به جرم تخلف از اصول و فرامین مجازات شوند.
این بار نخست نیست که رهبری طالبان چنین فرمانی صادر میکند و از جنگجویان این گروه میخواهد که مطابق فرمان صادر شده عمل کنند.
مثلا چندی قبل فرمانی نیز به نام ملا هبت الله به نشر رسید که از فرماندهان این گروه خواسته شده بود که ازگرفتن چند همسر خودداری کنند اما گزارش ها میرساند که با وجود این حکم هنوز روند گرفتن چند همسری به شدت میان فرماندهان طالبان ادامه دارد.
هم چنان خود رهبران ارشد طالبان چندین زن گرفته اند. بنیانگذار این گروه، ملامحمد عمر و جانشین وی، ملا اختر منصور، هر دو سه زن داشتند. ملا هبت الله، رهبر فعلی طالبان نیز دو زن دارد.
یکی دیگر از فرمان های سه سال قبل ملا هبت الله حفظ ومراقبت از تاسیسات زیرساختی و پروژه های انکشافی درافغانستان بود که از جنگجویان این گروه خواسته شده بود که از این تاسیسات وپروژه ها محافظت کنند اما دیدیم که با وجود این فرمان طالبان به تخریب زیربناها از شاهراهها گرفته تا ساختمانهای مکاتب، پایههای مخابراتی، بندهای آب، پایههای برق و هر نوع تأسیسات عامه را هدف قرار دادند. هرچند برآورد دقیقی وجود ندارد، اما برآوردهای ابتدایی نشان میدهد که طالبان تا کنون از طریق ویرانسازی تأسیسات عامه میلیاردها افغانی به مردم افغانستان آسیب رساندهاند.
اما برداشت ها درباره فرمان تازه رهبری طالبان این است که این گروه میخواهد با صدور این فرمان به عنوان یک تاکتیک جدید برای جلب رضایت امریکا و ناتو در راستای خروج نظامیان امریکایی از این کشوربازی کند.
از سرگیری مذاکرات دوحه، فرمان لغو دادگاه صحرایی، خارج کردن جنگجویان خارجی از صفوف طالبان و فرامین دیگری نیز در این راستا پس از نشست وزیران دفاع ناتو روی دست گرفته شده است.
در هفته گذشته وزیران دفاع ناتو گروه طالبان را بطور رسمی به افزایش خشونت، عدم پابندی کامل به توافق دوحه و حفظ رابطه با جنگجویان خارجی متهم کردند و به گونه تلویحی خاطر نشان ساختند که با توجه به عدم پایبندی طالبان به توافق نامه دوحه نیروهای خارجی ممکن براساس این موافقت نامه افغانستان را ترک نخواهند کرد و اکنون طالبان با درک این مسله که دچار اشتباه راهبرد شده اند دست به اقدام به صدور فرامین تاکتیکی کرده اند.
این تصمیم گروه طالبان با مشورت مشاوران و حامیان خارجی آنها گرفته شده و تنها راهکاری برای رسیدن به قدرت کامل در افغانستان است.
طالبان در روزها و ماههای آینده برای مدت نامعلومی روابط خود را با جنگجویان خارجی نیز قطع خواهند کرد و آنها را در ظاهر از صفوف جنگی خود خارج می کنند تا کشورهای خارجی به شمول امریکا متقاعد شوند که آنها تغییر موضع داده اند و در راستای خواست آنها حرکت کنند.
اما این اقدامات تغییر نیست بلکه یک راهکار جدیدی است که طالبان از آن برای خروج نیروهای خارجی استفاده می کنند. اگر در این روش موفق شوند، پس از خروج نظامیان خارجی اقدام به حملات نظامی گسترده برای تصرف افغانستان خواهند کرد.
اطلاعات رسیده نشان می دهد که گروه طالبان آمادگی کامل برای حملات گسترده در فصل جنگی پیش رو دارند و رهبران این گروه به فرماندهان جنگی خود اعلام کرده اند که در سال پیش رو چند ولایت افغانستان را تصرف کنند و پس از خروج نظامیان آمریکایی قدرت را به زور تصاحب کنند.
سال پیشرو سال سرنوشت سازی برای افغانستان است و آخرین سال جنگ نیز خواهد بود. اگر طالبان موفق شوند پیشروی چشم گیر نظامی داشته باشند، در راستای گرفتن قدرت به زور به پیش خواهند رفت اما اگر نتوانند دستاورد قابل ملاحظه نظامی کسب کنند، مسیر جنگ را تغییر خواهند داد.