پیش از این، جیک سالیوان، نامزد پیشنهادی آقای بایدن برای مشاور امنیت ملی این کشورهم، به نحوی توافقنامهی امریکا و طالبان را تایید کرده و گفته بود که امریکا مانند گذشته روند صلح را تعقیب خواهد کرد. آقای سالیوان در اوایل ماه جاری میلادی در گفتگو با سی ان ان گفته بود که این توافقنامه باعث ایجاد تعهدهای میان امریکا و طالبان شده است.
مردی که چهار سال امریکا را رهبری خواهد کرد، در گذشته چی موضعگیریهای در مورد افغانستان داشته است؟
مردی که میگفت امکان ندارد افغانستان یک پارچه شود و طالبان دشمن امریکا نیست، حالا رییس جمهور امریکا شده است. موضعگیریهای جوبایدن در ده سال گذشته در مورد افغانستان، بارها جنجال بر انگیز شده است. او همواره بر پایان جنگ امریکا در منطقه از جمله افغانستان و خروج نیروهای این کشور از افغانستان تاکید کرده است. جوبایدن در سال 2011 که معاون بارک اوباما بود به نیوز ویک گفته بود که طالبان دشمن امریکا نیست، زیرا به گفتهی او، این گروه منافع این کشور را تهدید نمیکند. آقای بایدن در آن زمان به نیوزویک گفته بود که “تا کنون هیچ جمله ای یا اظهار نظری از رییس جمهوری امریکا در زمینهی سیاست ما دیده نشده است که گفته باشد طالبان دشمن ما هستند”. در فبروری سال گذشته، آقای بایدن در یک مناظرهی درون حزبی گفته بود که امکان ندارد افغانستان یک پارچه شود. او در این مناظره که در 8 فبروی انجام شد چنین گفته بود،”در بارهی افغانستان باید بگویم، من کاملن مخالف ایدهی ملتسازی در این کشور بودم. ممکن نیست که آن کشور متحد شود، هیچ امکان ندارد که آن کشور یکپارچه شود”.
همین چهارماه پیش، جوبایدن در یک مناظرهی درون حزبی دیگر گفت که افغانستان یک کشور سه پارچه و درست ناشدنی است. او گفته بود که نیروهای امریکایی از افغانستان خارج شوند و پاکستان پایگاهی برای این سربازان در اختیار امریکا قرار دهد، تا واشنگتن بتواند به جلوگیری از حملههای هراس افگنی از افغانستان به امریکا ادامه بدهد. جوبایدن هرچند سیاست خارجی اش را با شعار امریکا بر میگردد اعلام کرده است. اما او در گذشته، طرفدار گفتگو و همواره خواهان خروج نیروهای این کشور از افغانستان بوده است. حتا در سال 2009، او طرفدار گفتگو با طالبان میانه رو بود. جوبایدن که برای هشت سال معاون بارک اوباما بود، تجربهی دو بار سفر به افغانستان را دارد. در سفر اولش در 2009 به افغانستان، حتا از خط مقدم جنگ در هلمند و قندهار دیدار کرد. جوبایدن در 2011 در سفر دومش به افغانستان، به حامد کرزی، رییس جمهوری پیشین گفته بود که “آقای رییس جمهور، پاکستان برای ایالات متحده، پنجاه مرتبه مهمتر از افغانستان است”.
اما در کابینهی جوبایدن هم افراد با پیشینهی کار در افغانستان حضور دارند، از جمله لوید آستین، نخستین وزیر دفاع سیاه پوست در تاریخ امریکا که از سال 2003 تا 2005، فرماندهی یک گروه واکنش سریع مشترک را در افغانستان به عهده داشته است. لوید آستین که تجربهی کار در بلند ترین پستهای نظامی از جمله معاون ستاد ارتش و رییس فرماندهی ستاد مرکزی ارتش این کشور را دارد، گفته که نباید امریکا بار دیگر از افغانستان تهدید شود. خود آقای بایدن هنوز در مور توافق صلح با طالبان چیزی نگفته است. اما آنتونی بلینکن، نامزد پیشنهادی جوبایدن برای وزارت خارجهی امریکا، روز سه شنبهی این هفته در جلسهی تایید صلاحیت خود در پاسخ به سناتورها گفته بود که “ما میخواهیم به این جنگ به اصطلاح ابدی پایان دهیم. میخواهیم نیروهایمان را برگردانیم. میخواهیم تا حدودی ظرفیت برخورد با هرگونه بازگشت تروریزم که اصلن برای آن به آنجا رفتیم را حفظ کنیم.”
پیش از این، جیک سالیوان، نامزد پیشنهادی آقای بایدن برای مشاور امنیت ملی این کشورهم، به نحوی توافقنامهی امریکا و طالبان را تایید کرده و گفته بود که امریکا مانند گذشته روند صلح را تعقیب خواهد کرد. آقای سالیوان در اوایل ماه جاری میلادی در گفتگو با سی ان ان گفته بود که این توافقنامه باعث ایجاد تعهدهای میان امریکا و طالبان شده است.
حالا دیده شود که پروندهی جنگ امریکا در افغانستان که از جورج بوش، بارک اوباما و دونالد ترامپ به جوبایدن رسیده است، در چهار سال آینده بسته خواهد شد یا خیر.