کاملنبودن فهرستهای رایدهی و نارساییهای دستگاههای بایومتریک؛ دو چالش رایج این انتخابات در سراسر کشور بودند. در حالی که روند رای دهی امروز در فضای امن برگزار شد؛ اما حضور شهروندان کشور پای صندوق های رای نسبت به انتخابات گذشته کمرنگ بود. به گفتهی نهادهای امنیتی در پی حملههای امروز، در بخشهای مختلف کشور دستکم یک تن جان باخته و بیست و سه تن دیگر زخمی شدند.
نبود نامهای شماری از رای دهندگان در فهرست رایدهی از چالشهای جدی انتخابات بود. در بخشهای از شهر کابل، مردم به دلیل نبود نامهای شان در فهرست رای دهندهگان و نا رساییهایی در دستگاه بایمتریک، نتوانستند رای شان را به صندوقها بریزند.
در ناحیههای سیزده و هجده نبود نامهای رایدهندهگان در فهرست رای دهی سبب شد که شماری از اشتراک کنندهگان بدون آن که بتوانند رای دهند به خانههای خود بر گشتند.
نارساییها در دستگاهای بایمتریک از چالشهای دیگر این انتخابات بود، اما برخیها بدون انگشت نگاری یا حتا بدون رنگ کردن انگشت خود رای داده اند.
محمد محقق رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان نیز از چالشهای موجود در روند برگزاری انتخابات سخن میگوید.
آقای محقق مشکلات در دستگاه بایمتریک، تغیر نام رایدهندگان و مشکلات در فهرست رایدهندهگان را برجسته میسازد.
کریم خلیلی رییس شورای عالی صلح میگوید که اگر نتیجهی انتخابات با تقلب همراه باشد به هیچ وجه مورد قبول نخواهد بود.
کمیسیون مستقل انتخابات اما از سلامت انتخابات اطمینان میدهد و تاکید میکند که اجازه تقلب به هچ کسی را نخواهد داد.
در انتخابات پارلمانی نیز چالشهای دیده میشد.
اما کمیسیون مستقل انتخابات وعده سپرده بود که این چالشها را بر طرف کرده و زمینههای برگزاری شفافیت انتخابات را فراهم میسازد.
در حالی که روند رای دهی امروز در فضای امن برگزار شد؛ اما حضور شهروندان کشور پای صندوق های رای نسبت به انتخابات گذشته کمرنگ بود.
حتا در کابل، در شماری از مرکزهای رای دهی، اشتراک مردم بسیار اندک بود.
نهادهای امنیتی؛ اما از اشتراک مردم خرسند اند.
تهدید امنیتی و بی باوری مردم به پاسداری از رای شان، دلیل حضور کمرنگ شهروندان کشور خوانده میشود.
براساس آمار کمیسیون مستقل انتخابات، 9 اعشاری چهار میلیون تن نامهای شان را برای اشتراک در انتخابات ریاست جمهوری ثبت کرده بودند.
این که چه شمار از شهروندان در انتخابات اشتراک کرده اند هنوز مشخص نیست، اما بر بنیاد گفته های مسوولان کمیسیون مستقل انتخابات تا دو روز دیگر فهرست اشتراک کنندهگان در انتخابات اعلام خواهد شد.
با وجود تهدیدهای بلند امنیتی، چهارمین انتخابات ریاستجمهوری نسبت به انتخاباتهای پیشین در فضای نسبتن امن برگزار شد اما با آن هم شماری از ولایتها بهشمول پایتخت گواه رویدادهای امنیتی بود.
وزارت دفاع و داخله چهار حمله هراس افگنانه در جریان انتخابات را در سراسر کشور تایید می کند که انفجار دو ماین مقناطیسی در نزدیکیهای مرکزهای رایدهی در ناحیههای هشتم و یازدهم شهر کابل، راکت پراکنی در مرکز رایدهی در پروان و انفجار در نزدیکی یک محل رایدهی در قندهار.
مسوولان بیمارستان ایمرجنسیتایید میکنند که تنها در پی رویدادهای امنیتی کابل ۱۸ زخمی به این بیمارستانانتقال داده شده اند.
انفجاردر نزدیکی محل رایدهی در قندهار هم۱۶ زخمی برجا گذاشت،
و یک انتحارکننده در قندوزاما پیش از رسیدن به هدف کشته شد.
ولایتهای شمالی نیز گواه رویدادهای کوچک امنیتی بودند اما انتخابات در شماری از مرکزهای رایدهی به خاطر تهدید بلند امنیتی اصلن برگزار نشد. مانند بلخ که از ۳۱۵ مرکز رایدهی، تنها ۱۵۸ مرکز بهروی رایدهندگان باز شده بود.
انتخابات ریاست جمهوری در سراسر کشور در حالی برگزار شده است که پیش از این گروه طالبان هشدار داده بودند که مرکزهای رای دهی را هدف قرار خواهند داد؛ اما نهادهای امنیتی برای تامین امنیت انتخابات از برنامهی سه مرحلهیی تامین امنیت پیش از انتخابات، در جریان انتخابات و بعد از انتخابات تعهد سپردهبودند.