مشاور امنیت ملی کشور هشدار میدهد که خروج برنامهریزی ناشدهی نظامیان خارجی از افغانستان پیآمدهای ناگواری برای امنیت افغانستان، امریکا و متحدان آن خواهند داشت.
حمداله محب درگفتگویی با شبکهی سی بی اس امریکا میگوید که دهها گروه هراس افگن به شمول القاعده، داعش، جنگجویان پاکستانی، عرب، اوزبیک و چچنی در افغانستان فعالیت دارند و اگر نظامیان خارجی بدون تجهیز نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان به جنگ افزارهای پیشرفتهی نظامی و اطلاعاتی این کشور را ترک کنند، امنیت امریکا و افغانستان به خطرخواهد افتاد.
آقای محب میگوید که هنوز نظامیان افغان در جنگ با هراس افگنی، به کمکهای نظامی و اطلاعاتی امریکا و ناتو نیاز دارند.
مشاور امنیت ملی گفت: “وابستهگیهای زیاد نیروهای ما به امریکا، تخنیکی است مانند پشتیبانی هوایی و نظارتی، تواناییهای اطلاعاتی و معلومات دقیق که تکنالوژی آن هنوز در اختیار افغانستان قرار نگرفته و نیروهای ما تا کنون به آن مجهز نشده اند”.
حمداله محب می گوید که سال روان خشونتبار ترین و خونین ترین سال در دو دههی گذشته در افغانستان است.
او می گوید، تهدید هراس افگنان تنها متوجه افغانستان نیست؛ بلکه امنیت امریکا و دیگر متحدان این کشور در ناتو نیز از سوی هراس افگنان فعال درافغانستان،با تهدید روبه رو است.
حمد اله محب می گوید که افغانستان و امریکا هر دو در امر مشارکت دوامدار و قوی باهم دیگر سرمایه گذاری کرده اند و خروج ناسازگار با وضعیت افغانستان به نفع هر دو کشور نخواهد بود.
حمداله محب گفت: “امسال همانگونه که گفتم یکی از دشوارترین و خشونتبارترین سال برای مردم افغانستان بوده است که ما پیوسته برای دفاع از افغانستان و مردم آن در برابر تهدیدهای هراس افگنان آمادهگی داشته ایم و از آنان دفاع خواهیم کرد”.
به باور آقای محب، طالبان با شبکهی القاعده ایدیولوژی مشابهی دارند و به نظر نمیرسد که طالبان برتعهداتشان مبنی بر قطع روابط با القاعده متعهد باقی بمانند.
از سویی هم ، معین ارشد امنیتی وزارت داخله نیز خطر داعش و القاعده در افغانستان را جدی خوانده و تاکید میکند که این گروهها در بخشهایی از افغانستان فعال اند.
خوشحال سادات معین ارشد امنیتی وزارت داخله گفت: “حضور نیروهای خارجی در افغانستان ، برای هر دو طرف افغانستان و ایالات متحد به دلیل این که گروه های زیادی هنوز در افغانستان فعالیت دارند حیاتی است. امریکا از نیروهای ما پشتیبانی هوایی و زمینی دارد. با توجه به هدفهای که هراس افگنان در افغانستان دنبال میکنند، نیاز است تا به گونهی مشترک علیه این گروهها مبارزه شوند”.
از سویی دیگر، یک تن از فرماندهان ارشد امریکایی در ناتو نسبت به احتمال افزایش خشونتها در آستانه انتخابات ریاست جمهوری هشدار میدهد.
اما این فرمانده امریکایی اطمینان میدهد که تدابیر ضروری برای عملیاتهای نظامی در افغانستان در امر پاسداری از روند انتخابات انجام خواهند شد.
تاد ولترز فرمانده نظامی امریکا در ناتو گفت: “امریکا و ناتو بر پیشبرد مبارزه برضد هراس افگنی در افغانستان متعهد اند. پس از آن که ترامپ مذاکرات صلح را متوقف اعلام کرد اکنون هیچ گفتگویی با متحدان دربارهی خروج نیروها از افغانستان وجود ندارد. تمام تمرکز ما بر عملیاتهای است که همچنان پا بر جاست.
زلمی خلیلزاد، نمایندهی آمریکا در مذاکرات صلح با طالبان به تازهگی به حصول توافق با طالبان نزدیک شده بود که تصمیم ناگهانی ترامپ به لغو مذاکرات، نگرانیهایی را در پیوند به تشدید خشونتها ایجاد کرد و سبب شد تا طالبان تهدید کنند که آنها انتخابات را اخلال خواهند کرد.
دونالد ترامپ رییس جمهوری امریکا پس ازحملهی اخیر در کابل که در آن دوازده تن به شمول یک سرباز امریکایی کشته شد، گفتوگوهای صلح با طالبان را متوقف ساخت و هشدار داد که پس از این با طالبان از راه نظامی برخورد خواهد شد.
از سویی، رییس جمهور غنی با ینس ستولتنبرگ، دبیر کل ناتو تماس تیلفونییی داشته است.
بر بنیاد گفتههای مقامهای ریاست جمهوری، دبیر کل ناتو در این تماس به رییس جمهور غنی اطمینان داده که از نیروهای امنیتی و دولت افغانستان همچنان پشتیبانی مادی و معنوی این پیمان ادامه خواهد داشت.