مایک پومپیو وزیر خارجه امریکا با دفاع از اقدام دونالد ترامپ برای توقف گفتگوهای صلح با طالبان میگوید: ازسرگیری گفتگوهای صلح به تغییر رفتار طالبان و تصمیم رییس جمهور امریکا بستگی دارد. پومپیو برتقویت نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان تاکید میکند وهشدار میدهد که درصورت تداوم خشونتها، فشارهای نظامی برطالبان افزایش خواهد یافت.
وزیرخارجه امریکا دیروز یکشنبه گفته است که درصورت که طالبان خشونتها را کاهش و رفتار خود را تغییر دهند، رییس جمهور امریکا در ارتباط به از سرگیری گفتگوها تصمیم خواهد گرفت.
مایک پامپیو گفت: “اگر طالبان به حملههایشان ادامه دهند، فشارهای نظامی بر این گروه از سر گرفته خواهد شد تا این گروه یک تعهد واقعی به صلح نشان دهند، اما امیدوارم چنین نشود و طالبان روششان را تغییر دهند. ازسرگیری گفتگوها به تعهد گسترده طالبان و تصمیم بعدی رییس جمهور بستگی دارد”.
دونالد ترامپ قرار بود، یکروز قبل از نوزدهمین سالروز حادثه یازدهم سپتامبر با رهبران طالبان و رییس جمهورغنی به طور جداگانه در کمپ دیوید دیدار کند اما او ظاهرن پس از حمله هراس افگنانه روز پنجشنبه هفته پیش در کابل، که در آن دو شهروند خارجی به شمول یک امریکایی و ده غیرنظامی افغان کشته شدند به طور ناگهانی این گفتگوها را متوقف شده اعلام کرد.
وزیرخارجه امریکا با دفاع از این اقدام رییس جمهور میگوید که هیچ نیروی خارجی بدون توافق صلح از افغانستان خارج نخواهد شد.
مایک پامپیو گفت: تصمیم ترامپ در باره خروج و یا حفظ نظامیان در افغانستان نهایی نیست، هیچ نیروی خارجی بدون توافق صلح از افغانستان خارج نخواهند شد. ریيس جمهور قرار نیست فشارهای نظامی بر طالبان را کاهش دهد، ما نمیخواهیم حمایت خود از نیروهای امنیتی افغانستان را که بسیار سخت میجنگند، کاهش دهیم”.
بااین حال، شماری ازدموکراتها و نامزدان ریاست جمهوری امریکا از دیدار محرمانه ترامپ که قرار بود با رهبران طالبان در کمپ دیوید انجام شود انتقاد کرده و او را به پنهان کاری متهم کرده اند.
پیت بوتیجج نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری امریکا گفت: “دعوت رهبران طالبان در آستانهی حادثه یازدهم سپتامبر به کمپ دیوید مرا واقعن حیرت زده کرده است”.
کریس کان سناتور دموکرات گفت: “من از اینکه رییس جمهور به مشورههای جنرالها، دیپلوماتها وجامعه اطلاعات امریکا گوش نمیدهد، نگرانم”.
با آنکه طالبان همواره مذاکرات مستقیم با حکومت افغانستان را رد کرده اند، اما این گروه پس از تصمیم ترامپ ادعا کرده که توافقنامه صلح با امریکا نهایی شده بود و قرار بود مذاکرات بین افغانی در ۲۳ سپتامبر آغاز شود.
توقف ناگهانی گفتگوهای صلح توسط رییس جمهوری امریکا حتازلمیخلیلزاد را نیز متحیر کرده است.
بربنیاد گزارشها، خلیلزاد در مسیر سفر به بروکسل از توقف گفتگوهای صلح با طالبان آگاهی حاصل کرده است.
او قرار بود با دبیرکل ناتو و وزیران دفاع کشورهای عضو این پیمان در بروکسل دیدار کند و در باره پیشنویس توافق شده صلح با طالبان به آنها معلومات دهد.
دبیرکل ناتو هم قرار بود پس از دیدار با خلیلزاد در بیانیهی از توافق روی پیشنویس صلح، اعلام حمایت کند.
اما خلیلزاد سفر بروکسل را نا تکمیل گذاشته و برای آگاهی از جزییات توقف گفتگوها به واشنگتن رفته است.
این در حالی است کهتوقف گفتگوهای صلح با طالبان، ایران و پاکستان را نگران کرده است.
در این میان، پاکستان از واشنگتن و طالبان میخواهد که گفتگوها را دوباره آغاز کنند.
ایران هم که خروج نیروها از افغانستان را به نفع خود میداند ظاهرن ازتوقف گفتگوها که در نهایت منجر به کاهش حضور نظامی امریکا در افغانستان میشد، مایوس است.
دیوید سدنی معاون پیشین وزارت دفاع امریکا برای افغانستان گفت: “من فکر میکنم از سرگیری گفتگوها بستگی به تغییر رفتار طالبان دارد، طالبان باید عملن اقدام به کاهش خشونتها کنند اما متاسفانه طالبان با حملههای انتحاری و انفجاری در هفتههای پسین نشان داده اند که به پیروزی از طریق نظامی بیشترعلاقهمند هستند”.
زلمی خلیلزاد در نه دور گفتگوهای صلح با طالبان سرانجام به پیش نویس یک توافق با این گروه دست یافت اما شماری به شمول دولت افغانستان از مفاد این پیش نویس انتقاد کردند و حتا سنای امریکا ازخلیلزاد خواست، در مورد این پیش نویس به سناتوران جزییات ارایه کند.