کمیتهی مستقل مشترک نظارت و ارزیابی مبارزه با فساد اداری یا «مک» میگوید که مقامهای حکومتی، اعضای مجلس نمایندگان و جنگسالاران در مدیریت گمرکهای کشور به گونهی مداوم مداخله میکنند و این مداخله سبب فساد در گمرکات میشود.
میوند روحانی، رییس اجرایی کمیتهی مک میگوید، گزارش تازهی این نهاد نشان میدهد که رفتارهای فسادآلود، بیشتر از سوی مقامهای حکومتی در مرکز و ولایتها صورت میگیرد.
به گفتهی او، این مقامها یا افراد خود را در منبعهای درآمدی مقرر میکنند و یا هم کارمندان گمرک را برای پرداخت پول تهدید میکنند.
در بخش از این گزارش آمده است که رشوت در استخدام افراد در گمرکها نقش اساسی دارد و کارمندان گمرکها روابط سیاسی و خانوادهگی با رییسان گمرک در ولایتها دارند.
در این گزارش آمده است که در گمرک فراه و نیمروز، کالاهای بازرگانان پس از محصول در ایران، در موترهای کوچک بارگیری و بدون محصول وارد کشور میشود.
در بخشی از این گزارش آمده است که «سیستم اسیکودا» که به هدف جلوگیری از فساد در گمرکها نصب شده، یا به کمبود برق مواجه است و یا هم زورمندان محل، مانع وصل آن به برق میشود و همچنان ترازوها در بندرهای حیرتان و تورخم به سیستم اسیکودا وصل نیست و لاریها وزن اضافه بار را انتقال میدهند.
یافتههای گزارش کمیتهی مک نشان میدهد که در گمرکهای غرب کشور، فرم تعین تعداد و نوع جنس را خود بازرگانان به گونهی دلخواه خانه پری میکنند و در گمرک ننگرهار نیز این فروم جعل و بربنیاد آن مالیه گرفته میشود.
مسوولان کمیتهی مک میگویند که رییس جمهور غنی در هنگام ارایهی این گزارش گفته است که ۶۰ درصد از درآمدهای کشور در گمرکها گردآوری نمیشود.
اما شمروزخان مسجدی، سخنگوی وزارت مالیه تاکید دارد که هر پیشنهاد از هر ادارهی برای آوردن اصلاحات و جلوگیری از فساد را عملی خواهد کرد.