نخسیتن نشست «دوحه» پس از آن در ماه می سال ۲۰۲۳میلادی در پایتخت «قطر» آغاز شد که امارت اسلامی چندین فرمان درباره ممنوعیت کار و آموزش زنان صادر کرد.
«انتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد برای برگزاری نشستی در مورد افغانستان به دوحه رفت و نخستین نشست را با حضور بیش از بیست نماینده ویژه جهان و بدون حضور نمایندهای از افغانستان، به هدف تأمین «حقوق بشر»، بهویژه حقوق زنان و دختران، تشکیل دولت فراگیر، مقابله با هراس افگنی و قاچاق موادمخدر برگزار کرد.
آقای گوترش درنشست نخست دوحه گفت: «هدف اصلی از برگزاری این نشست حل بحران، ایجاد روابط جهان با افغانستان و عملی شدن تعهدات امارت اسلامی در زمینۀ حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان و دختران افغان است.»
اما در نشست «دوم دوحه»، از امارت اسلامی دعوت شد؛ ولی امارت اسلامی حضور نماینده خود را به اینکه نماینده آنان تنها نماینده رسمی افغانستان در این نشست باشند، مشروط کرد.
امارت اسلامی نیز خواستار گفتوگوی رو در رو با دبیر کل سازمان ملل در حاشیه این نشست گردید که این خواستها از سوی سازمان ملل پذیرفته نشد و این نشست بدون حضور نماینده امارت اسلامی و با حضور فعالان جامعه مدنی افغانستان و نمایندگان ۲۸ کشور جهان در۱۸ فبروری سال روان انجام شد.
در این نشست درباره تعیین نماینده ویژه برای افغانستان سخنزده شد که با واکنش برخی از کشورها روبهرو گردید.
انتونیوگوترش دبیرکل سازمان ملل در نشست دوم دوحه نیز چنین گفت: «دومین نشست سازمان ملل متحد در دوحه برای افغانستان، به منظور حل اختلافهای شدید میان قدرتهای منطقهای و کشورهای غربی بر سرنحوه تعامل با امارت اسلامی و تعیین نماینده ویژه از سوی سازمان ملل برای افغانستان برگزار شدهاست.»
اما نشست سوم دوحه با اندک پیشرفت؛ یعنی با حضور نمایندگان امارت اسلامی راه اندازی شد که درآن دبیرکل سازمان ملل اشتراک نکرده بلکه «رزا اوتونبایوا»، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل برای افغانستان، درنشست حضور یافت.
درنشست سوم دوحه «ذبیح الله مجاهد» به نمایندگی از افغانستان سخنرانی کرد و خواستار کمک جهان در بخش مبارزه برضد مواد مخدر و رفع تحریمهای بانکی با افغانستان شد.
او دراین نشست مخالفت خود را با تعیین نماینده ویژه سازمان ملل برای افغانستان نیز ابراز کرد.
«دوجاریک» سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد پس از پایان این نشست در یک نشست خبری گفت: «سازمان ملل انتظار دارد که تا شش ماه آینده یک نشست دیگر نیز در مورد افغانستان در دوحه برگزار شود که احتمالن تصامیم نشستهای امروز و فردا، روی نشست چهارم در دوحه و اجندای کاری آن، تأثیر خواهد داشت.»
اکنون که قرار است باردیگر نمایندگان ویژه کشورهای جهان به منظور حل چالشها درافغانستان در دوحه برای چهارمین بار گردهم بیایند، وزارت خارجه قطر اعلام کرده که قرار است، «نشست چهارم دوحه» با حضور نمایندگان نزدیک به سی کشور جهان و سازمانهای بین المللی در قطر برگزار شود.
آگاهان سیاسی به این باور اند تا زمانیکه میان قدرتهای بزرگ جهان و کشورهای منطقه درباره افغانستان به یک اجماع کلی دست نیابند، برگزاری این نشستها سودی به افغانستان نخواهد داشت.
سید اکبر آغا کارشناس سیاسی در این باره چنین میگوید: « من فکر میکنم همه نشست های جهانی که در دوحه، مسکو یا جاههای دیگر برگزار شده وامارت اسلامی درآن اشتراک کرد؛ جامعه جهانی از آنان خواستهای دارند مانند آموزش دختران، حکومت همه شمول، تا امارت اسلامی در سیاست خود تغییر نیارد این نشستها نتیجه ندارد.»
با این همه، دیده شود که نشست چهارم چقدر به نفع مردم افغانستان تمام می شود؛ اما مردم افغانستان انتظار شان از این نشستها اینست که کشورهای جهان افغانستان را فراموش نکنند و خواستار اقدام جدی جهان در بخش تسریع کمکهای بشری به شهروندان کشور اند.