روزنامه آستانه تایمز از توافقهای مقدماتی پاکستان و قزاقستان برای ساخت خط آهن موسوم به «ترانس-افغان» خبر داد.
براساس گزارش این روزنامه، در نظر است که خط ۵۷۳ کیلومتری از شمال «ترمذ» تا «کابل» و سپس منطقه «کوهات» به هزینه ۴.۸ میلیارد دالر ساخته شود.
به گزارش آستانه تایمز، هدف اصلی این طرح، کشیدن خط ارتباطی میان آسیای میانه و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از طریق افغانستان و پاکستان است.
این روزنامه افزوده که این مسیر از منطقهای در شمالشرقی قزاقستان آغاز میشود و پس از عبور از افغانستان و پاکستان، از طریق دریا به بندر «جبل علی» در امارات متحده عربی میرسد.
در این مسیر از «ترمذ» اوزبیکستان تا «کوهات» پاکستان، از طریق افغانستان، خط ریلی وجود ندارد. در بقیه این مسیر هم در آسیای میانه و هم در پاکستان خط ریلی وجود دارد. مجموع طول خط آهن از قزاقستان تا کراچی بیش از چهارهزار و ۹۰۰ کیلومتر برآورد شدهاست.
بربنیاد این گزارش، زمان تخمینی تحویل محمولههای بازرگانی از این مسیر ۲۰ تا ۲۵ روز است. گزارش افزوده که اخیرن دو محموله ۲۱ تنی مشمول کالاهای تولید محلی از منطقه ویژه اقتصادی «پاولودار» بارگیری شد و در این سفر آزمایشی در ظرف ۲۰ روز به بندر «کراچی» رسید و تا سه روز دیگر به بندر «جبل علی» منتقل شد.
آستانه تایمز در این گزارش به نقل از محمد رفیق، بانکدار پاکستانی در قزاقستان نوشت که مقامهای پاکستانی و قزاقستانی برای هماهنگی در این زمینه با طرفهای ذینفع در حال گفتوگو هستند و همهای آنها تصمیم دارند که این طرح را اجرایی کنند.
روزنامه افزوده است که حکومتهای پاکستان و قزاقستان برای این منظور بر سر یک چهارچوب نهادی توافق کردهاند که دهلیز «ترانس-افغان» را برای افزایش تجارت انرژی، اشتغال و رشد اقتصادی گسترش دهند.
طبق گزارش آستانه تایمز، «یرژان کیستافین» سفیر قزاقستان در پاکستان با «مظهرعلی شاه» وزیر راهآهن پاکستان، در ۹ اپریل در این مورد گفتوگو کرد. به دنبال آن، مقامهایی از بلاروس، روسیه، قزاقستان، اوزبیکستان، پاکستان و افغانستان در ماه می در ترمذ گرد آمدند.